top of page

Keď vo vzťahu vládne žena


Emancipácia priviedla ženy k dominantnejším rolám, nedostatok mužských identifikačných vzorov zase muža k submisii. Aj tak by sa dalo zovšeobecniť, prečo sa stále viac mužov vo vzťahu nechá ovládať ženou, a to aj napriek tomu, že v zamestnaní tomu môže byť presne naopak.

Každý muž je jedinečný, preto sa u neho aj submisivita prejavuje špecificky. Kým niektorí muži svoju partnerku obletujú a plnia jej aj nevypovedané želania, iní sú smerom k nej absolútne poslušní a robia presne to, čo partnerka naplánuje či vymyslí; ďalší ženu obdivujú do tej miery, že preberajú jej názory a všetko jej takpovediac odkývajú.

Navonok tak ale nemusia vôbec pôsobiť...

Sprvu za takéto správanie obvykle môže počiatočná zamilovanosť, počas ktorej si muž ženu idealizuje a verí jej dobrým úmyslom. Neskôr tak môže robiť len preto, že má zo svojej ženy strach.

Lenže tým, že robí postupne väčšie a väčšie ústupky, dominancia jeho ženy sa môže zväčšovať a poslušnosť partnera si môže začať vynucovať zvýšenou agresivitou, neustálymi hádkami, ponižovaním, ale aj citovým vydieraním.

Aj keď sa nemusí jednať o prípad domáceho násilia, dominantne-submisívny vzťah k nemu môže mať skutočne veľmi blízko. Záleží väčšinou na tom, kam až poslušný partner svoju manipulátorku nechá dôjsť. Bohužiaľ, dosť často namiesto toho, aby sa vzoprel, začne si nahovárať, že je skutočne neschopný a zlý. Tým sa ale postupne stáva takmer nesvojprávnym. Očakáva sa od neho úplná oddanosť a beda, keď to tak nie je.

Nie vždy sa to ženám páči

Niektoré ženy rady rozhodujú, plánujú, organizujú, majú rady veci pod kontrolou a tak im vyhovujú nekonfliktní muži, ktorí neprotestujú a vychádzajú im v ústrety.

Ak ženy vládnu svojim mužom, nutne to ale neznamená, že im to vo svojej podstate úplne vyhovuje. Dosť často sa stáva, že si submisiu svojho muža kompenzujú dominantnými milencami.

Zo skúseností psychológov jasne vyplýva, že žena si svojho milenca vyberá na princípe kontrastu. Takže aj keby muž doma svojej drahej polovičke znášal modré z neba, úplne svoju partnerku len ťažko uspokojí. Taká žena mu to totiž ani nedovolí. Veľakrát sa stáva, že svojmu oficiálnemu partnerovi zámerne sex odopiera.

Väčšine mužov začne po rokoch tento stav vadiť a zatúži sa tiež presadiť a samému sebe ukázať, že je dobrý, mnohé dokáže a skutočne niečo znamená. Postupne teda začnú doma s revoltou a v mnohých prípadoch skončia s milenkou. Je to totiž tá najjednoduchšia možnosť, ako si zdvihnúť sebavedomie a partnerku doma potrestať.

bottom of page