top of page

Nebozkávajte svojich psov na ústa

To je posolstvo štúdie z Japonska všetkým majiteľom psov, ktorí bozkávajú svojich domácich miláčikov, alebo sa nimi nechávajú oblizovať. Mohli by totiž dostať psie ochorenia ďasien, alebo naopak, preniesť ľudské ochorenia na svojich domácich miláčikov.



Štúdia, vedená tímom výskumníkov v japonskej Osake skúmala zubné ochorenia 66 psov a 81 členov rodín zo 64 domácnosti, ktoré žijú so psami. Zistilo sa, že typ baktérie periodontitis, ktorá sa bežne vyskytuje u psov, bola tiež nájdená v 16 percentách aj u ich majiteľov. A baktérie, ktoré sa zasa bežne vyskytujú len u ľudí, sa našli u skúmaných psov.


Parodontóza je závažná forma ochorenia ďasien, ktorá infikuje tkanivá zodpovedné za držanie zubov. To môže viesť k vzniku priestoru medzi ďasnom a zubami a spôsobuje uvoľnenie až stratu zubov. Hoci väčšina psov má paradentózu, ale z nejakého dôvodu má s ňou problémy asi len 5 percent psov. Ale žijú medzi nami aj vedci iného názoru: napríklad Paul Maza z fakulty Veterinárnej medicíny na Cornellovej Univerzite už roky obhajuje bozkávanie sa ľudí so psami, pretože vraj mnoho druhov baktérií máme rovnakých. „Ak majitelia pravidelne čistia zuby svojim domácim miláčikom, môžu ich zvieratá mať zuby skutočne ešte čistejšie než mnohí ľudia,“ hovorí P. Maza. Dodáva, že aj keď niekedy psy konzumujú výkaly na ulici, treba im ústa rýchlo vyčistiť a potom nič nehrozí. Tak to je upokojujúce...


Prečo ženy uprednostňujú domácich miláčikov pred sexom


Americká psychologička Catherine Hakimová sa zamerala na štúdium ženskej sexuality a počas svojho prieskumu odhalila hneď niekoľko mýtov. V prvom rade dospela k záveru, že sa sexualita v živote ženy odohráva na úplne inom stupni, ako je tomu u mužov. Zatiaľ čo oni bez sexu nemôžu doslova žiť, ženy sa bez neho pokojne zaobídu. A to napriek dlhoročnému feministickému štylizovaniu rovnoprávnosti aj čo sa týka sexuality medzi pohlaviami.

Určitý zlom v ženskej sexualite znamenalo vynájdenie hormonálnej antikoncepcie, keď si ženy konečne mohli začať dopriať sex s minimálnym rizikom otehotnenia. Avšak ani tento fakt nezmenil tú skutočnosť, že ženy sú do pozície sexuálnych dračíc vháňané len spoločnosťou.

Potvrdzujú to aj rozsiahle vedecké štúdie. Napríklad v Európe až tretina žien trpí nízkou alebo neexistujúcou sexuálnou túžbou. Pre tieto ženy nie je život bez sexu vôbec žiadny problém. V skutočnosti až 42 % žien urobí šťastnými domáci maznáčik (pes, mačka, morča), pričom to isté o sexe tvrdí iba 30 % žien.


Iný prieskum, tentoraz z 58 krajín sveta, ukazuje, že pre spokojný život ženy ich vzhľad a imidž sú oveľa dôležitejšie než kvalitný sex. Ženy chcú byť milované, túžia po nežnostiach a večnej láske. K svojmu životu potrebujú oveľa viac pochopenia a nejaké to pohladenie. Preto sa také množstvo žien upína k svojim zvieracím miláčikom, ktorí im sú oporou v ich pocitoch oveľa viac ako skutoční partner.


bottom of page