top of page

Stáročné vzorce správania žien a mužov


Je to vlastne prejav úplného bláznovstva, do čoho všetkého sú ženy schopné sa navliecť, keď chcú vyzerať dobre.

Vtesnávajú sa do uzučkých šiat, v ktorých môžu sotva dýchať a sú nútené celý večer stáť, pretože takáto móda so sedením nepočíta.

V prvých jarných dňoch už nosia topy a minisukne a riskujú, že prechladnú.

Denne sa niekoľko hodín šminkujú a neváhajú ľahnúť si pod nôž, len čo sa im zdá, že si potrebujú upraviť proporcie. Prečo to ženy všetko robia? Odpoveď vedcov je krátka a jasná: aby si našli partnera!

Už niekoľko storočí ženy podstupujú rôzne útrapy, aby privábili svojho vysnívaného muža. V dávnych dobách, keď ešte nikto nechyroval o skrášľovacích operáciách a často chýbali aj vhodné pomôcky, boli ženy veľmi vynaliezavé, keď chceli zviditeľniť svoje tvary. Legendárne sú napríklad snahy Číňaniek zachovať si drobné chodidlá, keďže vtedajší ideál krásy predpisoval drobné nôžky. Obväzovali si ich do uterákov a nakoniec už mohli sotva chodiť, ale týmto spôsobom si získali spoločensky uznávaného a silného partnera.

Už dlhú dobu pred existenciou dnešných podprseniek si ženy zvýrazňovali svoje prednosti pomocou tenkých stúh, ktoré pod vtedajším objemným oblečením nebolo vidieť. Afričanky si dodnes predlžujú krk, naťahujú prsia do dĺžky a obrusujú zuby. A takto by sme mohli pokračovať.

Tak ako zvieratá pri tokaní vydávajú najrôznejšie zvuky, predvádzajú tance a vystavujú na obdiv svoje nádherné perie, ženy sa skrášľujú, aby pre seba získali svojho vysnívaného muža. Nejde však o správanie dané kultúrou, ale o geneticky podmienené.

Muži a ženy majú rozdielne vzorce správania. Dámu, o ktorú majú záujem, sa muži skôr usilujú ohúriť svojou aktívnosťou a spoločenskou pozíciou, pretože ženy si povedome ešte stále hľadajú partnera, ktorý ich zabezpečí. Zatiaľ čo ženy považujú atraktivitu muža skôr za doplnok, muži si cielene hľadajú peknú partnerku. Tvár, prsia, nohy, zadok – počas prvých sekúnd hodnotia práve tieto atribúty a tie rozhodujú, či ich žena bude priťahovať alebo nie.

Napriek tomu je predsa len možné definovať určité spoločné znaky mužského vkusu: nahú pokožku ocenia všetci, čo je skutočnosť, ktorá sotva prekvapí.

Mužov tiež priťahuje dobre vyzerajúci ženský zadok. Chudosť tejto časti tela pritom nebola nikdy v móde – ženské pozadie má byť primerane objemné a vyzývavé. V tejto súvislosti sa priam núka porovnanie s niektorými rituálmi tokajúcich zvierat.

Čo sa týka oblečenia, aj dnešným mužom sa páči, keď sa ženy obliekajú žensky. Zo štúdií vyplynulo, že muži sú k ženám šarmantnejší, keď oblečením zdôrazňujú svoju ženskosť.

Keď sa teda najbližšie vaša priateľka navlečie do tesných lakovaných šiat a takmer upadne do bezvedomia, ako ženy v dávnejších dobách nosiace korzet, myslite na to, milí páni, že to robí preto, aby sa vám páčila a potešila vás.

bottom of page