top of page

Dominantní rodičia a poddajné deti


Na vlastných krídlach


Ako sa hovorí, pre rodiča je jeho dieťa naveky malé - aj keby už malo mať 3O alebo viac rokov. A preto sa mnohí otcovia a mamy k svojim dospelým deťom správajú neadekvátne - buď podceňujú ich problémy alebo nedoceňujú schopnosť poradiť si s nimi.

Samozrejme, že bývajú aj uvedomelí rodičia: majú úctu k svojmu dieťaťu, vážia si jeho samostatnosť, cenia si jeho osobnosť. Ale toto sú skôr výnimky a o nich dnes nebude reč.

Väčšinou to býva tak, že problémy medzi rodičmi a dospelými deťmi sa vyostria v okamihu, keď sa dieťa osamostatní, založí si vlastnú rodinu a pôvodný rodič vstupuje do úlohy starého otca alebo matky. Nad problémami vo týchto vzťahoch sa zamyslíme viac.


Všetci sme "na nervy"


„Máme problém, ktorý má určite viacero tridsaťročných párov, žijúcich ešte stále v rodičovskom dome. Oženil som sa len nedávno a pretože bývame spolu s našimi, nemáme podmienky na sexuálny život. Vo vedľajšej izbe spí môj otec s matkou, steny sú tenké, posteľ vŕzga, parkety tiež. Vidím, vnímam, ako sa z nás všetkých stávajú neurotici. Každý sa na niečo sťažuje, nikomu nič nie je po chuti. Chceli by sme sa od rodičov odsťahovať, ale zatiaľ to nie je možné. Nemáme na byt a vyhadzovať za prenájom nechceme.“ Ivan

Čo bude nasledovať, ak sa šťastne nevyrieši problém sexuálnej a inej nespokojnosti mladého páru?

Z fyziologického hľadiska sa pravdepodobne u nich začnú prejavovať isté formy chorôb. Najskôr to bude migréna - čiže stav, keď nevieme, prečo hlava bolí, ale bolí riadne... A keď bolí hlava, tak sa sexovať nedá. To je dobrá ospravedlnenka pred ženou i pred rodičmi. Ospravedlnenie je prijaté, pokoj v dome zaručený - treba sa správať ticho.

Isté je však len to, že takýchto chorôb a výhovoriek sa v byte bude kopiť čím ďalej, tým viacej.

Mladý muž ešte nevie, čím sa môže skončiť toto trápenie, ale psychológovia to už tušia: jeho žena od neho ujde - aj s dieťaťom, ak sa náhodou nejaké narodí. On zostane žiť so svojimi rodičmi a bude ho trápiť dvojaká vina: že nevychováva svoje dieťa a to, že nie je schopný odtrhnúť sa od rodičov a vybojovať si sám svoje miesto pod slnkom.


Ako zmeniť situáciu?

Napriek nedostatku peňazí sa pokúste nájsť si podnájom a žiť len s manželkou. Musíte pripraviť rodičov na to, že ste schopný postarať sa sám o svoju rodinu. Ich pomoc je cenná, ale keď je pomoci priveľa, je to už manipulácia. Najdôležitejšie je byť vytrvalý a odhodlaný. Ak to takto vnútri necítite, ak sa necítite na to, že dokážete žiť samostatne, hrozí vám rozvod.


Môj otec - dobrodinec


„Ja i môj muž máme 33 rokov, deti nemáme. Môj otec je veľmi autoritatívny, snaží sa presadzovať svoju vôľu aj u nás. Veď aj sme mu za veľa zaviazaní - kúpil nám byt, zohnal lepšie platené miesto, dal nám peniaze na auto. Môjho muža to dosť gniavi, lebo otec si uvedomuje, čo pre nás urobil a komanduje ho ako malého chlapca. Ale v poslednom čase sa všetko končí tak, že po stretnutí s otcom sa s mužom pohádame a dokonca sa mi vyhráža, že odíde a odo mňa sa odsťahuje.“ Hela


Táto situácia sa vyskytuje tiež pomerne často - keď oproti sebe stoja dvaja "samci" - otec a zať. Skúsený samec v prírode sa vždy snaží byť nadradeným nad mladým. A je tiež prirodzené, že aj zať sa snaží zaujať svoje miesto a chce byť sám hlavou rodiny. Ak sa otec bude príliš miešať do života mladej rodiny, môže tu dôjsť ku konfliktu dvoch mužov.

Je chvályhodné, že sa zať snaží o niečo sám. Aj keď v súčasnosti nemôže dať svojej rodine toľko peňazí, koľko má od svokra, jeho snaha je veľmi-veľmi cenná. Ak by zostal i naďalej pod vplyvom svokra, možno by sa nikdy nevymanil z tohto kruhu, zlenivel by, dal by sa kúpiť.

Ale aj pre jeho ženu je to ťažká situácia, najmä ak si ju odmalička otec kupuje peniazmi.


Ako zmeniť situáciu?

Tu prichádza na rad výber medzi dvomi mužmi. Možno, že pre rozmaznanú dcérku je to ťažké rozhodnutie, ale určite sa mu netreba vyhýbať.

Ak máte možnosť odsťahovať sa za novou prácou do iného mesta, je to šťastné riešenie, lebo tam sa dá začať žiť samostatne, bez nátlaku rodičov. A tak sa vzťahy v mladej rodine môžu určite zlepšiť.


Zlá svokra


„Som v nezávideniahodnej situácii. Kedysi som sa aj snažila vychádzať so svokrou v dobrom, ale už som sa všetkých pokusov vzdala. Ona je jednoducho proti mne. Vždy si niečo nájde, muža podpichne. Keď som tam, strpím to, ale doma plačem, po návšteve u nej sa cítim ako chorá. Keď sa návšteve môžem vyhnúť, nejdem. Ale môj muž má svoju mamu rád, rád sa s ňou rozpráva. A ona ho nenápadne ovplyvňuje. Cítim, ako sa moja láska k nemu vytráca, rozmýšľam nad rozvodom.“ Regina


Toto je tiež typicky rodinný problém. Ako z neho von, aby sa vlk nasýtil aj koza zostala celá?

Regina by si mala uvedomiť, s kým má naozaj konflikt. Ak so svokrou, tak by si to mala vyjasniť s ňou, a nezaťahovať do toho svojho muža. Lebo muži veľmi zle znášajú situáciu, keď sa ocitajú takpovediac v úlohe odpadkového koša: svoje negatívne emócie i zážitky do neho hádže matka - sťažuje sa na nevestu; i žena - sťažuje sa na svokru. V tejto situácii muž, ktorý má rád svoju matku, veľmi trpí, lebo si nevie vybrať. Nechce robiť výber medzi dvomi ženami. Preto na neho netreba tlačiť, netreba mu klásť žiadne podmienky, dávať ultimáta.

Zväčša je to tak, že ani svokra nechce ustúpiť, občas si dokonca tajne pochvaľuje túto situáciu. A je viac ako isté, že z pozície staršej, skúsenejšej, matky, neveste neustúpi.

Riešenie teda zostáva na neveste.


Ako zmeniť situáciu?

Tu je dobrá jedna rada: hovorte si - tak často, ako treba - "no a čo". Svokra niečo povedala? Neriešte to, povedzte si "no a čo" a ide sa ďalej. Urobila niečo? Zas si povedzte "no a čo" a robte po svojom. Netreba robiť z každého komára somára, netreba maličkosti zveličovať. Menej sa zamýšľajte nad tým, čo si o vás svokra pomyslí, menej o nej premýšľajte. Ak sa s ňou vídate naozaj zriedkavo, nestojí za to vyvolávať konflikty. Prejdú samé od seba.

Nechajte na muža, aby si sám rozhodol, ako často bude chodiť za svojou matkou. Predstavte si, že v budúcnosti by partner vášho dieťaťa odmietol stretávať sa s vami. Ako by ste sa cítili vy? A čo by ste hovorili svojmu dieťaťu? Porozmýšľajte aj o tom, či v konfliktoch nie je aj kúsok viny z vašej strany a skúste prejaviť dobrú vôľu.


xxx


Každý dospelý človek sa raz dostane do situácie, keď sa bude musieť odtrhnúť od rodičov a pocítiť svoju samostatnosť. Takým momentom najčastejšie býva svadba, spolužitie s partnerom. Samozrejme, že je to závažný krok a odtrhnúť sa od rodičov si žiada silu.

A tú silu máme každý sám v sebe - v sebe treba hľadať pocit samostatnosti a zodpovednosti. Je šťastím, že tomuto sa dá naučiť aj v dospelosti.


bottom of page