top of page

Hormóny sú na vine

Hormonálny cyklus u žien ovplyvňuje náladu, ale aj pravdepodobnosť nevery


Zmeny nálady spojené s búriacou sa hladinou hormónov u žien sú občas predmetom žartov. Lenže v skutočnosti nejde len o bezduché tvrdenia. Hormóny majú na správanie ženy naozaj veľký vplyv. U niektorých môžu ovplyvniť libido natoľko, že sú ženy v niektorých fázach cyklu ďaleko viac náchylnejšie k nevere, ako inokedy.

Pri perióde napríklad jedia ženy v priemere o 500 kalórií denne viac ako normálne. Hormóny a správanie sú veľmi úzko prepojené v rámci menštruačného cyklu. Vedci dokonca zistili, že v niektorých fázach cyklu môžu byť pre ženy niektoré úlohy ďaleko náročnejšie ako inokedy. A to sa týka aj psychiky. Pri veľmi vzdelaných a nadpriemerne inteligentných dámach ich bystrosť tesne pred periódou ešte stúpa.

„Mnohé ženy premýšľajú ďaleko racionálnejšie a viac sa kontrolujú bezprostredne po ovulácii," hovorí Karen Pineová, profesorka psychológie z univerzity v Hertfordshire. „Potom ale dochádza k nárastu impulzívneho správania, úzkosti a podráždenosti, teda k správaniu, ktoré sa odráža v ďalšej, predmenštruačnej fáze cyklu."

1. Šťastnejšia a nad vecou

Prvý deň cyklu u ženy je začiatkom tzv. folikulárnej fázy, ktorá trvá zvyčajne prvých 14 dní. Počas tejto doby rastie vybraný folikul a stúpa produkcia estrogénu. Toto obdobie je spojené s pozitívnou náladou, dobrou motiváciou, lepšou pamäťou, znižovaním úzkosti.

Stúpajúca hladina estrogénu môže tiež prispieť k zvyšovaniu libida, ktoré vrcholí práve v období ovulácie, táto časť cyklu býva pre ženy spravidla tou najšťastnejšou.

2. Príťažlivá

Niekoľko nezávislých štúdií preukázalo, že v období tzv. plodných dní sa ženy cítia najpríťažlivejšie. Odborníci zistili, že vtedy podvedome menia aj svoj hlas, aby znel ženskejšie a prilákal tak možného partnera. Mení sa tiež prirodzený "pach" ich tela (ktorý muži hodnotili ako príťažlivejší, než v iných častiach cyklu) a väčšinou tiež nosia menej oblečenia, ako je u nich inak zvykom.

V štúdii z roku 2007 boli požiadané profesionálne tanečnice, aby otestovali svoju príťažlivosť pri svojej profesii. Zistilo sa, že v období ovulácie zarobili najviac (42 dolárov), v neplodných častiach cyklu potom o niečo menej (33 dolárov) a úplne najmenej v období menštruácie (23 dolárov).

3. Povoľná k nevere

Po folikulárnej fáze prichádza ovulácia, jediný okamih, kedy sa vajíčko uvoľní z vaječníka. Po túto dobu, konkrétne po celých ďalších 24 hodín, je možné vajíčko oplodniť spermiou a prísť tak do iného stavu.

V tomto najplodnejším období, pri ovulácii, ženy najviac nakupujú oblečenie, make-up a ďalšie položky, ktoré majú za cieľ zvýšiť ich atraktivitu. Avšak v prvej fáze cyklu, tesne pred ovuláciou, sú naopak "najnáchylnejšie" k nevere.

4. Zábudlivá, túžiaca po sladkom

Po ovulácii nastáva luteálna fáza. Tá trvá približne 11 až 13 dní, než príde prvý deň cyklu - menštruácia. A toto obdobie je pre veľa žien vlastne tým najnáročnejším. Môže za to pokles estrogénu, aj preto sa ženy cítia emočne slabšie, v napätí, často sa ľahko rozčúlia.

Časť mozgu spojená s vyššími kognitívnymi schopnosťami, ktorá je zodpovedná za organizáciu času a úloh, trpí. Výsledkom môže byť prílišná zábudlivosť, prílišná impulzivita a zlá nálada, a to zhruba 10 dní pred očakávanou menštruáciou.

Ďaleko častejšie tiež ženy v tomto čase podliehajú sladkým a nezdravým potravinám, v snahe uspokojiť chuť a zlepšiť zlú náladu. V tejto fáze cyklu ženy tiež najčastejšie trápi tzv. predmenštruačný syndróm, dobre známy v skrátenej verzii PMS.


bottom of page