top of page

Je partner tyran? Všímajte si signály

Domácim tyranom býva dominantný muž, ktorý sa snaží partnerku ovládnuť. Môžeme tyrana odhaliť na začiatku vzťahu?





Áno, je dobré si všímať niektoré signály už na začiatku vzťahu, napríklad obmedzovanie, aby sa žena nelíčila, nemala kamarátky, zhadzovanie, vulgárne slová ... Niekedy je dobré navštíviť pôvodnú rodinu nastávajúceho. Rozhodne netolerovať žiadne násilie.

Tyran je posadnutý hľadaním chýb a nedostatkov u ženy, na ktorej si tiež často lieči svoje komplexy. Násilník buď svoju partnerku fyzicky napadne, prípadne sa jej takým útokom vyhráža, alebo ju sexuálne zneužije, zhodujú sa odborníci.

Niektorí muži zase vyvíjajú na svoju partnerku neustály psychický tlak. Snažia sa ju izolovať od rodiny a priateľov, ponižujú ju a zastrašujú, odmietajú jej poskytnúť peniaze na chod domácnosti. Obete takého teroru žijú väčšinou v neustálom strachu z príchodu svojho partnera domov. V jeho prítomnosti sú ostražité, aby nevyvolali jeho nevraživosť, zlosť či výbuch zúrivosti.

V takomto zväzku žena nikdy neprestane byť obeťou, pritom brutalita a počet útokov sa obvykle stupňujú. Preto by sa mali týrané ženy včas obrátiť na políciu, doložená lekárska správa o napadnutí pritom býva dôležitou súčasťou vyšetrovacieho spisu.

„Môj priateľ, s ktorým žijem už dva roky, mi nadáva, keď je naštvaný, nesmiem pred ním ani chrúmať zemiačiky ani šalát, nesmiem prepínať kanály a hovoriť, inak mi začne sprosto nadávať,“ napísala do poradne čitateľka Daniela.

„Ale inokedy je zasa úplne milučký a kúpi mi kvety... Príde mi, že ja nesmiem nič a on všetko, vždy mi vysvetlí, prečo je to všetko moja chyba, že keď budem robiť to, čo mám, bude pokoj a nebudem mať žiadny problém. Je to v poriadku? Bojím sa aj odísť, inokedy reve, že ma vyhodí, ale vie povedať aj prepáč.“

Ďalšia čitateľka Margita je síce v rozvodovom konaní, ale má strach, že sa bude musieť s tyranom "deliť" o syna. Napísala: "Čakala som na neho, vrátil sa domov až o pol siedmej ráno, prišiel do bytu a začal ma fackovať, ťahať za vlasy, vyhrážal sa, že ma zabije, že je mu jedno, že som tehotná v deviatom mesiaci. Podarilo sa mi utiecť k rodičom...

Tiež čitateľka Andrea píše zúfalo o pomoc: „Nakoniec som robila prostitúciu a zarábala mu peniaze na jeho život. Pokúsila som sa o samovraždu. Stále trpím depresiami a nedokážem normálne žiť. Už neviem, na koho sa obrátiť, zdá sa mi, akoby som bola na svete úplne sama ... "

bottom of page