top of page

Čo je to tá blanka?

Čo je to tá blanka?




Panenská blana (hymen) je tenká blanka na okraji vagíny. Blana nie je jednoliato celistvá - môžeme povedať, že je vlastne od prírody deravá, pretože už od puberty prepúšta v podstate bez problémov menštruačnú krv. Lekári zistili, že existuje približne 60 druhov panenských blán - podľa toho, aké sú hrubé, pevné, elastické, podľa množstva a veľkosti „dierok“ v nich. Donedávna sa predpokladalo, že panenská blana slúži len ako ochrana pred možným vznikom infekcie. Ale antropológovia prišli s novou teóriou. Panenská blana sa u ženy objavila vtedy, keď sa človek vztýčil do vzpriamenej polohy. Prečo? Ako je známe, žiadne zviera pohybujúce sa po štyroch nohách nemá panenskú blanu. Takže keď u nich dôjde k pohlavnému aktu, spermie zostávajú prirodzene ležať v samičkinej vagíne a nevytečú. Ale keď sa človek postavil na nohy, spermie mohli voľne vytekať zo ženskej vagíny. A preto sa vytvorila blanka, ktorá aj po pretrhnutí svojimi okrajmi stále zachytáva spermie a nedovolí im vytiecť. Takto sa zvyšuje možnosť otehotnenia


Dá sa dvakrát zbaviť panenstva?


Celé stáročia trápil ženy problém s panenstvom. Ak sa dievčine prihodilo „nešťastie“, ale musela počas svadobnej noci predstierať, že je panna, bola rada skúsených babíc aj takáto: nevesta si napríklad tajne k posteli prichystala krv zo sliepky, ktorou potom postriekala nočnú košeľu a plachtu, aby si muž myslel, že on bol prvý. Dnes pre žiadneho gynekológa nie je problém zašiť panenskú blanu, keby o to žena mala záujem. Je to jednoduchý úkon, ktorý sa občas vykonáva aj u nás. Stále sa nájdu ženy, ktorým na tom záleží. Ale pravdepodobne sa tak robí kvôli mužom, ak ženích trvá na tom, že jeho nevesta musí byť panna a on jej prvý... V celosvetovom meradle sa najviac rekonštrukcií panenskej blany robí v Japonsku - až 4 000 ročne. Po prvý raz sa spomínaná rekonštrukcia urobila v roku 1920 v USA, a vzhľadom na to, že panenská blana je elastická, bez problémov sa dá znovu a znovu zašívať. Takže ak niekto túži a veľmi chce, môže si túto prostú operáciu zaplatiť, koľkokrát chce. Operácia trvá zhruba 15 až 60 minút a robí sa v celkovej anestézii.


Panenská blana

Panna bez blany? Pretrhnutie panenskej blany pri prvom pohlavnom styku sa nazýva deflorácia, čo pri doslovnom preklade z latinčiny znamená „odtrhnutie kvietka“. Cez nedotknutý otvor v panenskej blane sa dá do vagíny zasunúť tenký tampón alebo prst. Ale ak sa dnu pokúša dostať niečo väčšie, ako napríklad stoporený a krvou navretý penis, blanka sa natrhne a tak dôjde k deflorácii. Sú známe prípady príliš elastických panenských blán, ktoré sa jednoducho poddajú aj penisu a neroztrhnú sa. Spravidla potom dôjde k ich natrhnutiu až pri pôrode. Ak žena nemala pohlavný styk, s vekom sa jej panenská blana zmenšuje. Je zaujímavé, že v niektorých častiach Južnej Ameriky dievčatám natrhne panenskú blanu sama pôrodná babica alebo matka. Robia to jednoducho nechtom. Žena môže o panenskú blanu prísť aj nechtiac - pri úraze, pri masturbácii s rôznymi paličkami alebo vibrátormi, dokonca aj pri príliš drsnom umývaní sa hrubou kefou „tam dolu“. 4. Zaujímavosti 42 % žien necíti bolesť pri deflorácii. 44 % žien cíti miernu bolesť. 14 % žien cíti veľmi silnú bolesť, niekedy muž ani nie je schopný dokončiť tento akt na prvý raz a občas treba vyhľadať aj pomoc lekára. Ako na to? Návod, ako „najkrajšie“ pretrhnúť panenskú blanu, je známy už 2 000 rokov a ponúka ho Kámasútra. Po dlhšej predohre má muž pripraviť svoj penis tak, aby nebol úplne vztýčený, ale len mierne napnutý. Potom mäkkým žaluďom opatrne preniknúť dnu, a až keď cíti, že je už vo vagíne, začať prirážať a dráždiť, aby sa vztyčoval a hrubol až v tomto okamihu. Takto sa panenská blanka bude natrhávať jemne a postupne, a nie prudko a boľavo, ako to býva vo väčšine prípadov.


Nepoškvrnené počatie



Aby „panna“ mala dieťa, to je z lekárskeho hľadiska celkom dobre možné. Často sa panenská blana dokáže tak roztiahnuť, že k jej natrhnutiu nedôjde, a tak z anatomického hradiska žena zostáva pannou, hoci mala pohlavný styk.

bottom of page